Gezond opgroeien?

Als je een beetje praat met moeders, voornamelijk werkende moeders waarvan kinderen naar een kinderdagverblijf gaan, en het gesprek komt op ziek zijn, dan valt er iets op. Kinderen zijn om de haverklap ziek. En wat ook opvalt: het wordt volstrekt normaal gevonden. “Ja, een kind wat naar een opvang gaat komt nu eenmaal in aanraking met een hoop ziekteverwekkers dus het is normaal dat hij vaak ziek is.” Of: “Bij kleine kinderen is het immuunsysteem nog niet voltooid dus ze worden van elk klein dingetje gelijk ziek.”

En er wordt me steeds meer duidelijker. Ja, de meeste kinderen zijn vaak ziek. Maar komt dat doordat ze veel op elkaar zitten? Komt dat door het nog niet ontwikkelde immuunsysteem? Natuurlijk komt het daar deels door. En je hebt nu eenmaal kinderen die meer vatbaar zijn dan een ander. Je kunt niet alles voorkomen of verklaren.

Maar echt, kijk om je heen. We leven in een ontzettend ongezonde maatschappij en we worden alleen maar zieker. Winters stikken van constant zieke kinderen. Dan heb ik het niet over een verkoudheid, dat valt voor mij niet onder de noemer “ziek”. Ik heb het over echt ziek. Oorontstekingen, griep, hoge koorts, kinderziektes, ziekenhuisopnames, uitdrogingen, longontsteking, medicatie nodig… En dan heb je daarnaast nog explosies van chronische ziektes en allergieën bij kinderen. Ik had vroeger 1 vriendin met een allergie. Tegenwoordig zijn er in een klas meer kinderen met een aandoening die gerelateerd is aan het immuunsysteem dan zonder.

Ik ben geen arts. Goddank niet, niks voor mij. Maar er valt me wel iets op. We beschermen kinderen te veel. Kinderen worden behandeld alsof ze van suiker zijn. Ze mogen absoluut niet in de zon, ze mogen het geen seconde koud hebben, alles in huis wordt met bacteriedodende middelen schoongemaakt, ze worden tegen van alles en nogwat ingeënt. Op zomerse dagen spelen ze met lange mouwen en broeken en factor 50 buiten, op het strand en in het buitenzwembad dragen ze uv-werende kleding. In de winter gaat voor een wandeling van 5 minuten naar de winkel aan een complete ski-uitrusting aan zodra er een paar vlokken sneeuw vallen. En als je je kind als het vriest zonder handschoenen buiten laat wandelen krijg je nog net niet bureau Jeugdzorg op je dak. Hemd in de broek, anders word je ziek. Liefst ook in de zomer een romper aan anders kan de buik wel eens een zuchtje wind vangen. Lang in een luier laten lopen want stel dat ze per ongeluk een keer in hun broek plassen en daardoor koude billen krijgen. Als het regent gaan we niet naar buiten. Lekker vies worden tijdens een regenbui al zittend in een grote modderplas? Dat kan echt niet. Als je dat doet met je kind ben je een ontaarde moeder. En als een kdv met kinderen in de regen buiten gaat spelen moeten ze volgens vele ouders gesloten worden want dat wordt zelfs kindermishandeling genoemd. Waterpokken verloopt in bijna alle gevallen onschuldig, maar hé, laten we naar Duitsland rijden voor een vaccin ertegen want ze voelen zich er wel een paar dagen rot van en dat is toch zo zielig. Beter voorkomen dan genezen, wordt er dan gezegd. 1 klein prikje tegen alles wat we kunnen vinden en ze worden niet meer ziek. Toch?

Je zou toch denken, met al deze maatregelen, dat we een generatie kinderen hebben gecreëerd die oersterk, kerngezond en nooit ziek is. Maar het tegenovergestelde is waar. Iets gaat hier niet zoals we het zouden willen. Iets klopt hier niet. Gaat er bij niemand een belletje rinkelen?

Laat kinderen lekker vies worden. Laat ze zeiknat worden in de regen. Als ze geen jas aan willen in de winter, dan toch niet? Lekker elke dag naar buiten, weer of geen weer. Plassen stampen, met blote voeten door de sneeuw, een keer per ongeluk door te zacht ijs zakken, in bomen klimmen, zeiknat en onder de modder thuis komen in een niet te perfect schoon huis waar ze lekker op de grond spelen tussen de katten en honden en moeder niet te panisch doet over modderige voetstappen op de vloer. Laat ze in de zomer lekker met enige mate de zon voelen, laat ze spelen in een zwembadje, ook als jij het daar eigenlijk te koud voor vindt. Laat ze lekker de waterpokken krijgen, ren niet naar de huisartsenpost bij ieder kuchje en geef geen paracetamol voor ieder graadje koorts.

Kinderen zijn niet van suiker. Ze kunnen best wat hebben. Nu nog wel. Als we ze zo blijven overbeschermen creëeren we straks een menselijk ras dat echt nergens meer tegen kan en altijd ziek en zwak is. Ik neem aan dat dát niet is wat we willen bereiken…

fb_img_1548356929611

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s