Luiers wassen – een fotoserie (30 maart 2017)

(Gekopieerd van mijn oude blog,geschreven op 30 maart 2017)

“Niemand gaat nu toch nog luiers zitten wassen? Zoveel gedoe.”

Dat las ik laatst over het gebruik van wasbare luiers, en dat is niet de enige keer dat ik hoor dat het allemaal maar een hoop moeilijk en vooral vies gedoe is. Het beeld van vroeger, ma die met de hand de poep uit de luiers zat te spoelen, wil er nog niet echt uit. Tegenwoordig is luiers wassen echter heel makkelijk, het kost amper nog extra tijd. Hier dus een kleine fotoserie van hoe dat wassen nu precies gaat, van in de wasmachine stoppen tot opvouwen.

In de wasmachine (5 minuten werk)
Tijdens het verschonen van een poepluier gooi ik het inlegvelletje dat de poep heeft opgevangen in een klein (3 liter) prullenbakje dat naast de luieremmers staat. In het prullenbakje zit een klein pedaalemmerzakje. Zodra die vol is gooi ik hem weg. De luier gaat vervolgens met alleen plas de luieremmer in. Als het tijd is om te wassen neem ik beide luieremmers (ik heb er twee) mee naar de berging, waar de wasmachine staat, en pak een wegwerphandschoentje. Met dit handschoentje haal ik de vuile luiers uit de emmers en stop ze in de wasmachine. De wasmachine stel ik vervolgens eerst in op “spoelen” met ongeveer een halve hoeveelheid wasmiddel. Dit spoelt de ergste urine uit de luiers en voert dit alvast af voor de hoofdwas begint. Dit wordt aangeraden zodat je niet in vuil water je hoofdwas draait.

Hoofdprogramma aanzetten (30 seconden werk)
Na het spoelprogramma gooi ik een volledige hoeveelheid wasmiddel in de machine en stel hem normaal gesproken in op 60 graden “intensief vlekken”. Af en toe was ik de luiers een keer op 90 graden. Dat was ook vandaag het geval. Het is niet nodig om dat altijd te doen, maar eens in de zoveel tijd vind ik het wel een fris idee.

5

Luieremmers soppen (2 keer 5 minuten werk)
De luieremmers vind ik altijd erg vies, daar hebben tenslotte een paar dagen plasluiers in gezeten. Als de was in de machine zit vul ik de emmers met bleekmiddel en heet water. Dit laat ik een uurtje weken voor ik het omspoel en de emmers vervolgens aan de lucht laat drogen.

4

In de droger stoppen (5 minuten werk) of ophangen (10 minuten werk)
Bij slecht en/of koud weer gaan de luiers in de wasdroger. Wasbare luiers zijn ontworpen om grote hoeveelheden vocht te absorberen. Dit doen ze dus ook tijdens het wassen. In mijn huis duurt het erg lang voor de luiers aan de waslijn droog zijn, ‘s winters kan dat in mijn dan ijskoude berging (ook wel genaamd “inloopkoelkast”, de enige plek waar ik ze te drogen kan hangen) wel een week (!) duren. Ik gebruik liever niet vaak mijn wasdroger ivm de belasting voor het milieu, maar voor de luiers is het ‘s winters echt een onmisbaar ding in mijn huis.
Vandaag was het echter heerlijk weer en dus konden de luiers buiten aan de waslijn, lekker in het zonnetje. Op een warme voorjaarsdag als vandaag, 21 graden, duurt het ongeveer 10 uur voor ze droog zijn (vergelijk met normale was, die is in ongeveer 2 uur droog in mijn tuin). Blijft vrij lang, maar dat is te verwachten met zoveel lagen natte stof.

6

Opvouwen (+/- 20 minuten werk)
Als ze droog zijn is het tijd voor het vouwen. Afhankelijk van hoe precies je ze wil opvouwen en hoeveel je er gewassen hebt kost het je 10-20 minuten werk. Ik ben er vrij precies in dus ben er vaak wel 20 minuten mee bezig. Alle luiers zet ik vast “in elkaar”, waarna ze kant en klaar de kast in gaan en ik bij het verschonen geen tijd meer kwijt ben aan inleggers in luiers stoppen. Je kunt ze ook snel opvouwen zonder inleggers erin, maar dan ben je per verschoonbeurt een halve tot hele minuut langer bezig omdat je dan de luier nog moet klaarmaken.

7

Ik heb luiers van verschillende merken en soorten en allemaal worden ze weer iets anders in elkaar gezet. Hieronder de luiers die ik vandaag in de was had zitten. Dit zijn ze niet allemaal maar geeft een goed beeld van wat dat opvouwen van luiers nu inhoudt.

De eerste die ik pak is een Totsbots Easyfit Star. Dit is de nieuwe All In One (alles in één) luier van Totsbots en ik ben er groot fan van. Hij lekt bij Wolf nooit en heeft prachtige printjes. Helaas zijn ze wel erg prijzig dus alleen maar deze luiers gebruiken is voor mij geen optie. Ik heb er vijf, verdeeld aangeschaft over bijna een jaar.
De Star bestaat uit een lange inlegger van bamboe die in de luier vast zit. Eronder zit een opening. Hier stop ik een inlegger in voor extra absorptie. Daarna vouw ik de lange inlegger dubbel, leg bovenop een papieren inlegvel voor de ontlasting en vouw de luier dicht.

De volgende is de Petit Lulu Bamboeluier one size. Dit is een tweedelig systeem, bestaande uit een luier van bamboe en een los overbroekje. Ik gebruik deze luiers momenteel enkel voor de nacht, omdat Wolf geen fan is van verschonen en deze luiers door het losse overbroekje een dubbele handeling vereisen. Het zijn echter de enige wasbare luiers die zo goed absorberen dat hij ze de hele nacht aan kan houden zonder door te lekken.
De luier heeft een losse lange inlegger die je erin vastklikt en vervolgens dubbelvouwt. In de nachtluier stop ik geen papieren inlegger maar eentje van fleece. Mogelijke ontlasting (heeft hij bijna nooit ‘s nachts) is hier makkelijk vanaf te schudden en gooi je dus zo in de wc. Als grote voordeel heeft fleece dat het droog aan blijft voelen, wat me wel prettig lijkt als je een luier de hele nacht draagt.

De Alvababy pocketluier is de goedkoopste luier die ik heb. Deze komt uit China en kost via Nederlandse webshops zo’n €7,95 en op Aliexpress rond de €6,-. Onder de Chinese luiers heb je erg veel rommel, luiers die na één plas al volledig doorlekken, maar Alvababy is een goed merk. Een pocketluier absorbeert zelf niet, die heeft inleggers nodig. Ik stop er twee in. In de pocketopening gaat een inlegger van microvezel. Deze absorbeert snel, maar niet veel, en is daar in de pocket vooral bedoeld om snel de urine op te vangen die door de bovenste inlegger is gegaan. Microvezel mag niet tegen de huid van de baby komen dus is voor bovenop geen goed idee. Bovenop leg ik een inlegger van bamboe of bamboe-houtskool. Deze absorbeert veel, maar minder snel. Voor Wolf werkt dit goed, hij doet kleine plasjes per keer. Bij een baby die hele grote plassen doet kan deze combinatie van inleggers minder goed werken in een pocketluier. Helemaal bovenop komt natuurlijk weer het papieren inlegvel.

Dan de Bumgenius All In One luier (sorry voor de kleine foto’s). Dit is een luier met twee vastgenaaide inleggers die beiden naar binnen worden gevouwen. Voor extra absorptie leg ik bovenop nog een bamboe-inlegger, en natuurlijk het inlegvel. Deze luier vind ik niet zo heel prettig, maar voor mij als wiskunde-liefhebber is hij onmisbaar 😉

De Petit Lulu Maxi/Night. Hier heb ik er één van. Dit is de speciale nachtluier van Petit Lulu, maar zolang de normale luiers van Petit Lulu hun werk nog goed doen ‘s nachts vind ik het niet nodig om meer nachtluiers aan te schaffen. Deze luier heeft twee inleggers. De lange klik ik erin vast en vouw ik dubbel, de korte komt daar bovenop. Omdat het een nachtluier is komt hier weer een fleece-inlegger bovenop in plaats van een papieren inlegvel.

De Totsbots Easyfit Binky is de Easyfit-luier die vóór de Star kwam. Veel mensen zijn niet tevreden over de Binky. De luier zelf absorbeert inderdaad niet zo heel goed, vooral niet als je een baby hebt die grote plassen per keer doet. Voor mijn baby die kleine plasjes doet werkt hij met de juiste inleggers echter uitstekend. Ik gebruik ze al maanden met veel tevredenheid. De luier heeft een vaste lange inlegger van een combinatie van bamboe en katoen en een bijbehorende kleine inlegger die je daarop vast kunt klikken. Ook heeft deze luier net als de star een opening aan de achterkant voor een extra inlegger.

Ik heb maar één bijbehorende korte inlegger maar meerdere Binky’s in mijn bezit. Dit los ik op door een lange Petit Lulu inlegger te gebruiken. Deze past met de drukknoopjes perfect in de Binky. Omdat de lange inlegger wordt dubbelgevouwen stop ik in dit geval geen extra inlegger in de opening.

Van de overbroekjes plak ik het klittenband dicht en daarna leg ik ze op een stapel. Deze gaan straks in een aparte la.

Als laatste leg ik de hydrofiele washandjes (die dienen als billendoekjes) en extra inleggers op een stapel. De inleggers hebben hun eigen laatje. De washandjes liggen in het mandje met verschoonspullen in de slaapkamer.

De luiers prop ik in de slaapkamer in een la. En nee, daar passen ze niet allemaal in ;). De nachtluiers leg ik dus meestal in de la erboven, waar ook de overbroekjes liggen. En wat dan nog niet in de la erbij past leg ik alvast klaar bovenop het kastje (waar het mandje met verschoonspullen staat). Dit worden dan gewoon de eerste luiers die ik ga gebruiken.la

Alles bij elkaar is dit de tijd die ik kwijt ben aan het gebruik van wasbare luiers:
– In de wasmachine stoppen: 5 minuten.
– Op het hoofdprogramma zetten: 30 seconden.
– Luieremmers soppen: 10 minuten.
– In de droger stoppen: 5 minuten. Of ophangen: 10 minuten.
– Opvouwen: 20 minuten.
– In de kas leggen: 5 minuten.
Totaal: 45,5 tot 50,5 minuten per luierwas. Vaak verdeeld over twee dagen (ene dag wassen en drogen, andere dag vouwen). Ik vind het prima te doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s