Leren in de natuur

Wolf is een heel leergierig kindje. Hij stelt met gemak een paar honderd vragen op een dag (ja, zonder overdrijven, heb het een keer 1,5 uur lang geturfd en toen had hij in die tijd alleen al 49 vragen gesteld). Hij wil alles weten. Vragen zijn niet alleen dingen als “wat is dat?” maar ook “wat betekent ‘gelijk’?” en “Wat is vliegtuig in het Engels?” Ik ga graag mee in zijn leergierigheid. We doen dus best veel leerzame dingen overdag. Hij vindt dat leuk, en ik geniet er ook van. Ik vind het geweldig om zo samen van alles te ontdekken.

Leren doen we veel buiten. Hij moet straks nog zijn hele leven abstract en theoretisch uit boeken leren. Nu doen we dat dus lekker niet. Buiten kun je alles leren. Tellen en rekenen met bloemen of stenen, kleuren leren, van alles vertalen in het Engels, of gewoon lekker praten over andere onderwerpen tijdens het wandelen. Je komt van alles tegen en een nieuwsgierig kind geeft je door een vraag te stellen over iets wat hij ziet of hoort al snel een onderwerp.

Maar het allerleukste vind ik toch wel leren óver de natuur. Niet alleen door hem bijvoorbeeld de namen van bloemen te leren (hij kent er al aardig wat), maar ook door hem van alles te laten voelen en ervaren. Vandaag hebben we geklommen op allerlei boomstammen (die hier voor de sier in het park liggen op sommige plekken) en het verschil ervaren tussen er gewoon opstaan of erop staan tijdens een flinke windvlaag, op een dikke boomstaan staan of op een dunne, op een rechte of op een schuine, op eentje die op zijn kant ligt of eentje die rechtop staat… Hij heeft het allemaal geprobeerd. We hebben blaadjes en takken gevoeld en met elkaar vergeleken. Blaadjes kunnen glad zijn, of zacht, of ruw. En groot of klein. Takken bobbelig of juist glad. En dik of juist dun. We hebben beestjes gezocht en bekeken. En als laatste hebben we de middag afgesloten met bouwen met stukjes bomschors en een dik stuk tak die we rondom de boomstammen op de grond zagen liggen. Met de boomstam als tafeltje.

En zo hadden wij een heerlijke middag die gezellig en leerzaam was. Echt van genoten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s