Thuisonderwijs in coronatijd

Wat een bizarre tijd was dit! Een tijd waarover we later onze kleinkinderen vertellen, terwijl we ons dan nog amper kunnen voorstellen dat dit echt gebeurd is. Ik kan het me nu al bijna niet meer voorstellen. Nu de zomer voor de deur staat, alles langzaamaan weer open gaat en het leven weer steeds meer wordt hoe het was is het zo moeilijk om terug te denken aan die zondagmiddag 15 maart, toen het kabinet besloot de scholen en horeca te sluiten, en Wolf en ik wekenlang samen thuis kwamen te zitten. Toen nog met het idee: het is maar tot 6 april, die drie weekjes komen we wel door. Die drie weekjes fulltime samen thuis werden 9 weken. En die drie weekjes zonder school voor Wolf werden er twaalf.

Wolf was toen de scholen sloten nog maar drie weken naar school geweest, waar ook nog eens een week voorjaarsvakantie tussen zat. Hij was dus nog niet echt gewend aan school en miste het niet toen er even geen school meer was. Wel was hij gewend om van kleins af aan veel van huis te zijn. Ik werkte altijd veel, tot zijn 4e verjaardag werkte ik 40 uur per week wat er zeker in de zomermaanden in de praktijk vaak veel meer waren, en al die tijd was Wolf op het kinderdagverblijf of bij familie. En dat verschil merkte hij wél. Ineens wekenlang dag in, dag uit samen met mama. Thuis. En wat was dat waardevol! Het heeft onze band zoveel sterker gemaakt. Het heeft ons allebei echt enorm goed gedaan. Een gedwongen pauze in een druk leven.

91434855_10222193894305962_5783377625334415360_n

Ondanks dat Wolf nog niet lang naar school was geweest en ook nog niet leerplichtig is, gingen we toch enthousiast aan de slag met thuisonderwijs. In de eerste plaats omdat ik nog ver voor ik zwanger van hem was al droomde van thuisonderwijs. Lesgeven is en blijft mijn passie, ik doe het met zoveel liefde en zoveel plezier. Ik wilde zo graag mijn eigen kind zelf lesgeven. Ik had complete plannen, allerlei ideeën zowel in mijn hoofd als op papier, en wist precies hoe ik het zou gaan aanpakken. Helaas werkte de praktijk niet mee. Als alleenstaande fulltime werkende moeder is thuisonderwijs gewoon geen mogelijkheid. En dus liet ik afgelopen september uiteindelijk met pijn in mijn hart mijn droom definitief varen en schreef Wolf in op een basisschool.

Maar nu moest het ineens! Thuisonderwijs was ineens een aantal weken lang nodig, normaal én mogelijk! En wat heb ik ervan genoten! Wolf kreeg van school enkele werkbladen mee en daar hebben wij er nog een aantal aan toegevoegd. Ik kocht een printer om van alles te kunnen printen. Ik ging met mijn eigen creativiteit aan de slag. En omdat ik het zo leuk vond, en het me voor altijd wil herinneren, wil ik hier de leukste lesjes die we hebben gedaan eens uitlichten.

De wereldkaart. Naast lesgeven heb ik nog een andere passie: reizen. Ik hou van de wereld. Ik hou van landen, landschappen, steden, culturen, religies, flora en fauna over de hele wereld. Ik zou nog zoveel meer willen reizen. En die interesse geef ik Wolf graag mee. Dus tekende ik een grote wereldkaart na op een stuk behang. Een stuk moeilijker dan ik dacht, maar het was ook gewoon enorm leuk om dat zelf te proberen in plaats van een kant en klare kaart van internet te halen. En ik wilde dat de kaart leeg was, zonder teveel kleuren en plaatjes en lijntjes, omdat dat teveel zou afleiden van het doel. De kaart liet ik plastificeren zodat hij tegen vuil en water kan en beschermd is tegen scheuren. Bij de kaart maakte ik kleine kaartjes in negen categorieën. Steden, eilanden en eilandengroepen, bergen en gebergtes, regio’s en gebieden, wateren, bezienswaardigheden natuur, bezienswaardigheden gebouwen, biomen, woestijnen. De meeste hiervan zijn voor Wolf nog veel te moeilijk. De belangrijkste steden lukken wel, de rest nog niet, maar het mooie van dit materiaal is dat het jarenlang meegaat. Ook na thuisonderwijs kunnen we hier nog volop mee aan de slag. We voegen langzaamaan steeds meer kaartjes toe tot hij tegen de tijd dat hij puber is ze allemaal wel beheerst. En als hij alles weet, kunnen we nog ontelbaar veel kaartjes toevoegen als we dat zouden willen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook zijn we bezig geweest om met de kaart en daarnaast het prachtige prentenboek De Gele Ballon te kijken waar op de kaart de platen uit het boek te vinden zouden kunnen zijn. En de dieren die we in het boek zagen, zetten we vervolgens met speelgoeddieren op de juiste plek op de kaart neer. Ontzettend leuk én leerzaam.

91757378_10222193893225935_3298818651817246720_n

De supermarkt. “Maak van de supermarkt geen uitje met het hele gezin”, was één van de regels deze periode. Maar als alleenstaande moeder met een kleuter kun je niet veel anders. Ik kon hem moeilijk alleen thuislaten. En dus ging hij mee. Zittend in het winkelkarretje. En ja, als je er dan toch ben, kun je net zo goed wat lessen eraan vastkoppelen. Tijdens het thema “wereld” in de eerste weken (met de wereldkaart dus) keken we in de supermarkt naar producten uit verschillende delen van de wereld. Italiaans, Chinees, Japans, Amerikaans, Arabisch, Mexicaans, er is van alles te vinden in een supermarkt. En zo koppelden we het boodschappen doen aan de les met de wereldkaart. Als we hadden gewild, hadden we thuis zelfs nog enkele boodschappen op de juiste plek op de kaart kunnen zetten. Ideetje voor een volgende keer!
Bij het thema “zoogdieren” (waar Wolf zelf mee kwam nadat hij ontdekte dat er naast koeienmelk ook geitenmelk bestaat) keken we in de supermarkt naar verschillende melkproducten. Wat kun je allemaal maken van melk en van welke dieren komt die melk? Wolf leerde daarnaast dat mensen ook zoogdieren zijn omdat ze melk kunnen geven aan hun baby’s, maar dat niet altijd zelf doen, en we maakten een extra stop voor het schap met de pakken Nutrilon om hem te laten zien wat baby’s van mama’s die geen mamamelk geven te drinken krijgen. Hij vond het ontzettend interessant!

Tellen. Een kind leren tellen kun je op zó veel manieren. Je kan hem een telraam voorzetten, iets wat Wolf ook echt wel heel leuk vindt. Of een standaard werkblad van internet, waar hij ook echt voor gaat zitten. Maar je kunt nog zoveel meer originele ideeën bedenken. Wolf heeft potloden geteld, kraaltjes geteld, snoepjes geteld, dieren geteld, bloemen geteld, beren geteld tijdens de berenjacht, etc. etc. etc. En als een kind eenmaal het tellen ontdekt heeft, zul je merken dat hij steeds vaker zelf gaat zitten tellen. Zo hoefde ik op een gegeven moment niets meer te vragen of te zeggen maar kwam hij zelf naar me toe met: “mama, in dit doosje zitten 8 snoepjes!”

91679241_10222180126881785_8067207157629583360_n

Koken. Toen Wolf eenmaal het tellen had ontdekt, ging het leren kennen van de getallen snel. En met een beetje basiskennis van getallen kon hij als best goed helpen met koken. Ik gaf hem dan de maatbeker en zei: “als ik 400 milliliter water nodig heb, tot welk streepje moet het water dan komen, denk je?” 400 kan hij nog niet lezen, maar de 4 wel, en zo kwam hij er toch uit. Een andere vraag was: “als ik 300 gram nodig heb, en ik heb nu 200 gram, moet ik er dan iets bij doen of iets eraf halen?” Je kan een kind ook prima uitleggen dat 300 bijvoorbeeld 3, 0, 0 is en hem zelf spul op de weegschaal laten doen tot hij die 3, 0, 0 in het schermpje ziet. Plezier gegarandeerd en gelijk een hoop geleerd.

93803827_10222433804503567_2347905225966223360_n

Verven. Koop een rol behang bij de action, kost niks. Koop vingerverf en zorg voor wat borden (oude borden, of plastic bordjes, of als je het durft gewoon op je normale servies). Plak een lange strook behang op de grond, kleed je kind uit behalve het ondergoed en doe een lekkere lading verf op de bordjes. En daarna is het: kliederen maar! Maak handafdrukken, voetstappen, klieder heel het stuk behang vol. Let wel op dat het glad kan worden dus niet rennen! De ervaring bij Wolf is dat hij na afloop van top tot teen onder de verf zit. Maar het is gewoon vingerverf. Even onder de douche en hij is weer schoon. De grond een doekje, het behang hang ik te drogen over een deur, en klaar. Is dit een les? Jazeker! Een les is niet altijd leren schrijven of tellen of feitjes onthouden, maar ook creatieve ontwikkeling. En als je toch echt wat wil leren: Wolf heeft zóveel geleerd over basiskleuren en kleuren mengen door gewoon verf door elkaar te stampen op zo’n stuk behang.

91899691_10222226059270066_4246554995870138368_n

Sporten. Sporten is gezond! We hadden een prachtig voorjaar en zeeën van tijd. En we zijn gezegend met een mooi park naast de deur met drie openbare sportvelden: een tennisveld, een basketbalveld en een voetbalveld. Ik investeerde dus in wat goed sportmateriaal. Ik kocht een honkbalknuppel en een balletje, een tennisset, een goede voetbal en pionnetjes en viste een oude sporttas uit de berging. En zo gingen we regelmatig met tas vol sportartikelen en wat te drinken op pad. Soms ging er zelfs een complete picknickset mee 😉. Zo hebben we vele uren in het park doorgebracht. Maar ook gewoon wandelen hebben we veel gedaan. Van park naar park, van winkelcentrum naar winkelcentrum, Wolf is nooit te beroerd voor een goede wandeling. Heerlijk! En als je een nieuwsgierige peuter hebt zoals ik, is elke wandeling ook nog eens hartstikke leerzaam.
Ook hebben we veel gepraat over sport en filmpjes bekeken van verschillende sporten. Door te doen weet Wolf nu dat hij tennis erg leuk vindt. Helaas mag hij pas op tennis als hij 5 is, maar als hij het dan nog steeds geweldig vindt, dan gaan we dat doen. Van de filmpjes vond hij judo het leukst. Dat zou eventueel gelijk al mogen zodra alles weer van start gaat. Tegen die tijd misschien eens een proeflesje plannen…

95388183_10222585135606750_3829991065633423360_n

De dood. Het is geen leuk onderwerp, maar het hoort er wel bij. En het was actueel, want middenin de coronacrisis overleed mijn opa, Wolf zijn overgrootopa. Wolf was gek op hem, hij heeft hem tijdens de sluiting van het verpleegtehuis nog een kaart, een foto en een knutselwerkje gestuurd. Dus dat opa overleden was, dat was voor hem wel even schrikken. Maar een kind beleeft de dood zo anders. En wij praten over alles. Ik heb ooit besloten dat in mijn huis niets een taboe is. Er mag en kan over alles gepraat worden. En als Wolf dus vragen heeft over de dood naar aanleiding van de gebeurtenissen, dan beantwoord ik deze eerlijk, al is het op kinderniveau. Niets “slapen” of “sterretjes” of “naar de hemel”. Gewoon duidelijke, voor hem begrijpelijke antwoorden. Over wat dood is, over wat er na de dood gebeurt, over cremeren en begraven. Voor volwassenen is het een zwaar onderwerp. Voor een kind van 4 is het gewoon normaal. Dus naast dat hij een hoop geleerd heeft, heeft hij ook mij een hoop geleerd. Hij heeft mij een hele andere kijk erop gegeven.

92464312_10222265679580549_62288570664091648_o

Boven alles kan ik alleen maar herhalen hoe waardevol deze periode samen geweest is. Ik realiseer me dat de reden dat deze sluiting nodig was allesbehalve leuk was, maar ik heb er op individueel niveau zó van genoten. Zo’n lange periode fulltime samen thuis hadden we nog nooit gehad (op de eerste weken na de geboorte na) en zullen we waarschijnlijk ook nooit meer krijgen. Met dat in mijn achterhoofd heb ik geprobeerd elke seconde in me op te nemen, elke minuut als een cadeautje te zien, van elke dag een feestje te maken, en ondanks dat ik mijn werk echt leuk vind en het totaal niet erg vind om te moeten werken, toch een hoop tranen gelaten op de vooravond van mijn eerste werkdag na negen weken thuis. Want wat was dát moeilijk. Mijn Wolfje weer missen terwijl we zo lang samen waren geweest.

En nu zit het er echt op. Ik ben alweer drie weken aan het werk, al was het de eerste twee weken nog niet mijn volledige aantal uren. En vanaf morgen gaat Wolf weer naar school en naar de gastouder. We kijken terug op een hele bijzondere periode. Op een periode die we zonder dat we het wisten zo hard nodig hadden samen. Een periode waarin Wolf onvoorstelbaar veel geleerd heeft. Wat een rijkdom om hem in mijn leven te hebben…

95502047_10222636712696145_4745285743583166464_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s