Ik ben wakker (nee, niet zoals je denkt)

Ik ben wakker, ja. Maar niet “wakker” zoals je denkt dat ik het bedoel. Niet zoals het woord vaak wordt gebruikt, maar juist het tegenovergestelde.

Er is veel voor nodig om aan jezelf toe te geven dat je lange tijd fout zat, laat staan om het toe te geven aan anderen. Ook met een beetje angst dat het groepje mensen met dezelfde ideeën dat ik om me heen had verzameld erachter komt dat ik een omslag heb doorgemaakt. Dat ik niet meer achter hun ideeën sta en keuzes heb gemaakt die zij niet zouden maken, en waarvan ze nooit verwacht hadden dat ik ze zou maken.

Nu ben ik op een punt dat ik me sterk genoeg voel om te denken: nou en? Boeiend als ze het weten? Als mensen me aardig vinden om wie ik ben, dan vinden ze me heus ook nog wel aardig als blijkt dat ik een andere mening heb dan zij. En zo niet, dan vinden ze me blijkbaar niet echt aardig en kan ik ze missen als kiespijn. En geloof me, met kiespijn heb ik een hoop ervaring 😉.

Lange tijd noemde ik mezelf “wakker”. Met “wakker” wordt dan bedoeld dat je je bewust bent van andere ideeën van voornamelijk de overheid. Dat je weet en ziet dat ze niet het beste voorhebben met de mensen. Dat je niet als een zogenaamd schaapje achter alle adviezen van hogerop aan wandelt, maar je eigen plan durft te trekken. Je leest je in op alternatieve sites. Overheidssites en de mainstream media zijn per definitie onbetrouwbaar. Je informatie haal je uit boeken van alternatieve genezers, kennis van bewuste ouders, facebookgroepen, filmpjes en website die het andere nieuws durven te laten horen. Als je dat doet, daarin gelooft en daarnaar handelt, dan ben je “wakker”. Doe je dat niet, dan ben je een “schaap”.

Lange tijd dacht ik dat ik wakker was. In werkelijkheid was juist ik een schaap. Ik las me in op onder andere vaccinvrij en geloofde klakkeloos de informatie die ik las. Ik las berichten op facebook over kinderen die door vaccinaties ernstige schade hadden opgelopen of er zelfs aan waren gestorven, en geloofde dat zonder enig verder onderzoek. Ik geloofde teksten op alternatieve nieuwssites zonder de bronnen te checken. Ik geloofde filmpjes die gedeeld werden zonder verder te kijken. Ik geloofde wat andere bewuste ouders zeiden en dus liet ik net als zij mijn kind niet vaccineren. Zelf deed ik geen onderzoek, want ik had niet zoveel tijd voor het lezen van ellenlange teksten. Een ander las ze, deelde quotes, en ik geloofde het. Vaak keek ik dan even op de site of naar het genoemde artikel, scande het snel met mijn ogen en zag dat wat zij zeiden klopte. Want dat was wat ik wilde zien.

Een jaar geleden gingen langzaamaan mijn ogen open. Het begon met de vraag: doe ik hier wel goed aan? Maak ik wel een goede keuze? Wat als al die bewuste ouders, natuurlijke websites en alternatieve genezers het helemaal niet bij het juiste eind hebben? Vergeef ik dan mezelf dat ik ze heb vertrouwd? In feite speel ik met het leven van mijn kind. Ik koos ervoor om artsen, de overheid en alle adviezen van mensen die ervoor gestudeerd hadden te negeren en in plaats daarvan te vertrouwen op wat er in Facebookgroepen en op alternatieve websites werd gedeeld. Was dat wel het juiste om te doen? Het gaat wel om het meest kostbare wat ik heb. Het kindje wat voor mij de hele wereld betekent. Ik wil voor hem het allerbeste. Maar was dit wel het allerbeste?

Dus ik besloot me in te gaan lezen. Écht inlezen dit keer. Niet meer een artikel ergens lezen en gelijk geloven dat het waar is. Niet meer een quote uit een filmpje of fragmentje uit een onderzoek. Ik ging alles lezen en onderzoeken. Ik ging bronnen checken. Ik ging filmpjes kijken. Opnieuw en opnieuw. Met alle informatie die ik maar kon vinden erbij. Ik ging in gesprek met mensen die echt verstand van zaken hebben, omdat ze ervoor gestudeerd hebben. Ik ging in gesprek met artsen, stelde al mijn vragen en pluisde alles uit. Ik onderzocht alle kennis die ik jarenlang dacht te hebben op waarheid en betrouwbaarheid. En kwam tot een conclusie. En die conclusie was dat ik fout zat. Dat alle kennis die ik dacht te hebben opgedaan niet klopte. Dat wat mij was verteld vaak maar de halve waarheid was, of een uit zijn verband getrokken zin, of een geknipt filmpje, of een valse foto, of een verband dat helemaal geen verband is, en allemaal van dat soort dingen.

Half februari heb ik de knoop doorgehakt. Ik kon hier niet meer achter staan. De knoop in mijn maag na alles wat ik had ontdekt was gigantisch. En dus ben ik als een zogenaamd “schaap” gaan rondbellen om die maand nog een afspraak te krijgen op het consultatiebureau voor een inhaalschema waarin Wolf zo snel mogelijk alle vaccinaties alsnog zou krijgen.

Eind februari kreeg Wolf tijdens de eerste afspraak de BMR tegelijkertijd met de DKTP-Hib-Hepatitis B. Een combinatie die ik tot kort geleden levensgevaarlijk had gevonden, maar ik koos ervoor de professionals dit keer te vertrouwen als zij allemaal zeiden dat het veilig kon. Wolf had er totaal geen last van. Nog geen graadje koorts. Half april kreeg hij de DKTP-Hib-Hepatitis B nog een keer. Weer totaal geen last. Vorig jaar had hij, toen de twijfel bij mij begon toe te slaan, al de Meningokokken ACWY gekregen waar hij ook niet op gereageerd heeft. Het sterkte mijn vertrouwen en verdreef het laatste beetje angst voor vaccinaties. Voor oktober staat de laatste DKTP-Hib-Hepatitis B gepland. Pneumokokken kwam op deze leeftijd te vervallen dus die hoeft hij niet meer.

Ergens heel binnenkort maken we waarschijnlijk ook een afspraak voor het vaccin tegen Meningokokken B. En mochten we weer gaan reizen, krijgt hij de aanbevolen reisvaccinaties ook. Ik heb lang genoeg met hem gereisd zonder hem ergens tegen te beschermen. Ik heb hem lang genoeg risico laten lopen, en daarmee ook mensen om ons heen. Ik ben nu wakker. Na jaren van slapend als een schaap achter onder andere vaccinvrij aan te hebben gehuppeld, was het nu tijd om mijn eigen ogen te openen. Mijn eigen hersens te gebruiken en te kiezen voor het beschermen van mijn kind. En niet een beetje, maar volledig. Het coronavirus heeft nu het laatste zetje duidelijkheid gegeven. Want als ik zie wat er door groepen, sites en mensen waar ik ooit informatie van aannam en vertrouwde nu voor dingen worden gedeeld, kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit bij de groepen hoorde.

Ik weet dat een hoop mensen het niet met me eens zullen zijn. Dat hoeft ook niet. Ik hoop dat niemand anders achter wie of wat dan ook blind aanhuppelt zoals ik jarenlang heb gedaan en dat welke keuze je ook maakt, je deze maakt op basis van je eigen keuze en niet omdat een site of facebookgroep je vertelt dat dat het beste is.
Maar waag het niet om mij ooit “schaap” of “slapend” te noemen. Want ik voel me nu pas eindelijk echt wakker.

Een gedachte over “Ik ben wakker (nee, niet zoals je denkt)

  1. Wow!
    Goed van je om je erin te verdiepen.
    Ik ben misschien wel een schaap, neem niet altijd de tijd om me ergens in te verdiepen. Ik heb vertrouwen in de mensen die ervoor geleerd hebben. Stel af en toe een checkvraag bij een arts. Ik wil ook graag dat mijn kinderen gezond zijn en ze behoeden voor fouten (en zeer zeker die van mij)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s